De radiocollega's van RL Radio in Herenthout zitten met de handen in het haar. Ze zoeken dringend een nieuwe locatie. De gebouwen waarin de studios nu zijn ondergebracht worden kortelings afgebroken. De radio is in zijn verder bestaan bedreigd.

De niet openbare radio omroep HerenthoutFM (onafhankelijk), vroeger beter gekend als Radio R.L. (Liefkenshoek) uit Herenthout, moet dringend verhuizen. Het pand waar HerenthoutFM al meer dan 10 jaar een onderkomen heeft en hen toegewezen werd door het vorige gemeentebestuur, zal worden afgebroken en plaats moeten maken voor een nieuwbouw.

Sinds 2009 heeft het gemeentebestuur plannen om de gebouwen van het oude klooster (cultuurcentrum) in de Kloosterstraat af te breken en nieuwe sociale woningen te bouwen.

De beheerraad van HerenthoutFM vroeg in 2009 aan het gemeentebestuur, wat dit voor hen betekende. Een extern onderzoeksteam werd aangesteld, om voor de verenigingen die in het huidige oude gebouw zitten, een oplossing te zoeken. Dit plan heeft alleen veel geld gekost aan de gemeente (52.000 euro), maar kon geen oplossing bieden. Het externe bureau heeft onze opmerkingen gebundeld in een dossier, maar blijkbaar is dit dossier niet doorgenomen of zelfs niet duidelijk. Voor jeugdhuis 't Verschil en Atelier Matsijs, werd een zeer degelijk, maar tijdelijk onderkomen gevonden in de Molenstraat met de hoek Leopoldstraat. Het Jeugdhuis mag daar gedurende enkele jaren een leegstaande taverne betrekken en moet ook een deel van de zaal ten dienste stellen van Atelier Matsijs en het jeugd atelier. Ook zij waren al jaren vragende partij, maar blijkbaar is na een persmededeling en ludieke actie tijdens de gemeenteraad, het gemeentebestuur overgegaan tot een zoektocht naar een oplossing.

In maart 2012 kreeg het bestuur van de radio op het schepencollege te horen, dat ze definitief moesten verhuizen en dit terwijl er lange tijd sprake was, van een mogelijkheid om in het nieuwe gebouw een plaats toegewezen te krijgen. Het gemeentebestuur deed na lang aandringen van de jeugdraad, het jeugdhuis en Atelier Matsijs een voorstel om iedereen een onderdak te geven in de Molenstraat, hoek Leopoldstraat. De ruimte die voor de radio beschikbaar was, werd door de radio niet aanvaard. De ruimte was onmogelijk een geschikte plaats om de radio in onder te brengen.

De radiozendmast verhuizen, is in een kleine gemeente niet echt makkelijk. Er moet met heel wat factoren rekening gehouden worden. Zo moet er een bouwvergunning aangevraagd worden, waarbij de omwonenden geen hinder ondervinden van de 32 meter hoge zendmast. Ook de Vlaamse Regulator voor de Media in Brussel moet een verhuis goedkeuren, aangezien het verplaatsen van de zendmast een aanpassing is in het frequentieplan. De beheerraad van de radio deed een aantal voorstellen, maar tot op heden is er geen antwoord, tenzij het enige dat het gemeentebestuur deed. Het lijkt erop, dat het gemeentebestuur ons duidelijk wil maken, dat we maar moeten nemen wat er als enige op tafel ligt.


Helaas is de zoektocht door de beheerraad van HerenthoutFM naar een nieuwe locatie voor de studio en zendmast nog niet gelukt.
De medewerkers vrezen dat dit wel eens slecht kan aflopen, als er niet snel een oplossing komt voor de huisvesting van HerenthoutFM.

Daarom doen we een oproep naar mensen, zaken of bedrijven, die nog een ruimte van ongeveer 50 vierkante meter ter beschikking hebben, die tegen een kleine vergoeding kan gehuurd worden. De ruimte moet wel apart toegankelijk zijn en voorzien van, of mogelijkheid tot het aansluiten van nuts- en internet voorzieningen.
De ruimte is best gelegen in Herenthout, maar ook andere voorstellen zijn zeker welkom.

HerenthoutFM bestaat officieel sinds 1984, maar kon men in 1982 al beluisteren. Vroeger onder de naam Radio Liefkenshoek, later radio R.L. en sinds september 2009 HerenthoutFM.